ДОМАТИ

ДОМАТИ

БЕЛЛЕ

Стандартен сорт, подходящ за отглеждане в стоманено-стъклени, полиетиленови оранжерии и на открито, проявява добра пластичност при стресови условия, отлично залагане на плодовете. Растенията са много жизнени с полуоткрит хабитус. Плодовете са едри, много изравнени по форма и размер, без зелен пръстен, при узряване имат тъмно червен цвят, много твърди. Непуклив едър сорт при отглеждане на открито на колове или конструкции при полски и градински условия. Не издребнява. Проявява се най- добре при засаждане на разстояния 35-40 х 85-90 см.


БЕРБЕРАНА

Ран сорт със силен и компактен растеж. Изключително качествени плодове 250-300 грама и повече, с наситен червен цвят и превъзходен вкус. Добре облистено растение. Подходящ както за производство 5-6 китки така и за по-дълга реколта 10-12 китки за рекордни добиви. Плодовете не издребняват. Препоръчва се за полиетиленови и стъклени оранжерии.


РАЛИ

Много ранен хибрид с много едри плодове, които са твърди, без зелен пръстен, при узряване - тъмночервени. Растенията са с къси междувъзлия, много добро залагане на цветните китки със средно по 4-5 плода. Дава отлични резултати при бързо реколтиране при формиране на средно 5-6 китки.

ВЕЛОСИТИ

Индетерминантен сорт домати, средно дълги междувъзлия, много буен растеж, мощни растения. Плодовете са едри, без зелен пръстен, много твърди, яркочервени при узряване. Формира средно по 5-6 плода на китка. Препоръчва се за отглеждане както в стоманено-стъклени, така и в полиетиленови оранжерии. При дълга вегетация - рекордни добиви. Подходящ и за производство на открито.


БУРАН

Ран хибрид с отлично залагане (образуване) на китките. Растенията са жизнени с полуотворен хабитус. Подходящ кратко и за дълго производство. Плодовете са едри, с плоскоовална форма и много добра твърдост. Цветът e наситено червен. Продукцията е изравнена и запазва търговските си качества дълго време. Предимствата на сорта са ранното постъпване на продукция в полиетиленовите и стоманеностъклените оранжерии и големия набор устойчивости.


ДЕСПЕРАДО

Основната характеристика на сорта е стабилния добив от изравнени плодове. Китките залагат по 4-5 цвята, не е необходимо регулиране на броя им. Плодовете са плоско кръгли, 220-240 грама, с добри вкусови качества (без кочан) и отлична трайност, не издребняват дори през лятото.Благодарение на силния си растеж може да се отглежда на 15 и повече китки без да отслабва добива. Подходящ за всички срокове на засаждане на закрито, на почва и субстрат.


БЕНАТАР

От новата селекция на Енза Заден този сорт се открои с едрите си плодове които не издребняват дори след 7ма китка. Изключително изравнени, плодове 250 грама с перфектен цвят и твърдост. Не образуват кочан при високите температури.Растението е мощно, добре облистено със силен растеж. Това позволява на сорта да даде висок добив от първокласни плодове и при дълго производство. Подходящ за отглеждане на почва и на субстрат, за всички сезони.


МОНДИАЛ - Много ранен, едроплоден сорт домати с открит хабитус. Изключително популярен, благодарение на съчетанието от отлична ранозрелост, изравнени много едри плодове и много устойчивости. Плодовете са плоскокръгли, слабо оребрени, без зелен пръстен, много добра твърдост. Подходящ за производство във всички видове култивационни съоръжения. Както за кратко реколтиране до 4 китки, така и за дълго производство.

ВЕДЕТА
 Сорт със стабилен растеж и открити растения. Високодобивен за производство в отопляеми и неотопляеми оранжерии. Добри резултати и на открито за кратко производство. Важна отличителна черта на сорта са висококачествените плодове - едри, твърди кръгли и ярко червени.


МОНРО

Добре познат сорт за оранжерийно производство, а също и на открито с превъзходен вкус (тип едър селски домат). Предпочитан от производители, които държат на отличния вкус и презентация, за директна продажба.


 ВИНИЦИО

Ран сорт, който показва изключително балансиран растеж и стабилно плододаване. Растението е много жизнено, полуотворено с много добра възстановителна способност. Плодовете са едри, изравнени, кръгли, ярко червени с отлична трайност. За постигане на най-високи добиви от сорта се препоръчва дълго производство на закрито.


ВЕРНАЛ

Това е сорт от ново поколение. Растението е отворено, добре облистено с отлично залагане на цветовете дори през лятото.Предпочитан в професионалните кухни и заведенията за бързо хранене поради минималните загуби при рязане (не протичат). Плодовете са едри, месести с ярко червен цвят. При съхранение до 37 дни загубите са минимални, a при реколтиране на напълно узрели плодове трайността им се запазва до 30 дни. Средно ран сорт препоръчван за дълга реколта на закрито.

 АМАРАЛ
 Доказан хибрид подходящ за дълга реколта. Къси междувъзлия, плодове с отличен цвят и твърдост, много изравнени, с големина 220-240 грама. Издържа на високи температури без да изресяват цветовете. Отлична транспортабилност, лесен за сортиране.

ДИМЕРОСА
Розов домат c едрина 220 - 250 грама с овално плоски, месести и плътни плодове. Вегетационния растеж е буен, а растението е среднооблистено. Отличава се с доста добра ранозрелост. Висок ран и общ добив. Подходящ за отглеждане както за кратка така и за дълга реколта, предимно в култивационни съоражения. Не се напуква. Превъзходни вкусови качества със сипкава структура на „месото". Розовите плодове са с типичния наситен цвят на „селските-градински" домати на нашите баби. Устойчив на :ТоМ VTSWVTYLCVTAN VFf: 1 - 5Ss Aal VaVd Fol :0,1

ФАДО
 Този хибрид притежава голям набор от устойчивости и е като еталон за резистентност на патогени и неприятели. Растението е много мощно и силно с отворен хабитус. Плодовете са 120-130 грама при определени условия и по-тежки, много твърди и с отличен вкус. Подходящ за бране на китки и по отделно. Много буен начален растеж. Леко удължени междувъзлия.

ДИРК

Една превъзходна селекция при китковите домати. Генеративен сорт, залага много китки и е много лесен за работа. Основен сорт за производство в Германия.Плодовете са много изравнени, твърди с отлично равномерно оцветяване. Сорта е подходящ за бране на китки. За производство на закрито.

НЕКТАР

Познат в Европа като изключително сладък чери домат. Китките са изравнени, прости с идеални по цвят и форма единични плодове. За оптимални резултати се препоръчва повеждане на две стъбла и регулиране на китките до 8-10 плода.


ЙОСРА 448
Нов сорт с много изравнени и много твърди плодове. Добре залага цветовете в горещо време, с добро листно покритие. Подходящ за лятно и есенно производство в оранжерии и на колове на открито.
 
КАМПАРИ

Този сорт е лидерът на Енза в сегмента "Тейсти Том" - сладки дребни плодове. Тъмно червен цвят с блясък и отлична твърдост, подходящ за бране както на китки така и на единични плодове. Изключителен външен вид, неповторим аромат. Топ качество!
ДОМАТИ
КИВЕЛИ
 Индетерминантен  много ран хибрид с големи и добре оформени плодове.Сортът е високодобивен,като средното тегло на плода е 180 - 250 гр.  Мощни растения с къси междувъзлия и добра толерантност на студ.

БИГ БИЙФ 
 Ранен индетерминантен домат за пресния пазар и за домашната градина.
Узрява рано, около 73 дни след разсаждане.Растенията са здрави и мощни.Плодовете са големи, леко оребрени и заоблени.При зрялост те имат хубав червен цвят и аромат, а обвивката им е здрава.Сортът има резистентност към голям брой болести и това го прави много адаптивен.Теглото на плодовете е около 230 - 330 гр.Сортът е високо продуктивен.

ОПТИМА 
Подходящ сорт за пресния пазар.Плодовете са големи и  имат закръглена форма.Теглото им е около 210 гр. Това е един от сортовете с изключителни вкусови качества.

ГАРДЕЛ
 Индетерминантен сорт за пресния пазар, с отлично качество.
Растенията са мощни, с къси междувъзлия. Сортът дава богата реколта и плодовете са добре оформени. Те са едри и твърди и имат средно тегло около 190 - 220 гр.Подходящ за отглеждане в (полиетиленови ) оранжерии, тунели и на открито.

АМАТИ
 Индетерминантен сорт, подходящ за пресния пазар.Плодовете имат кръгла форма ,а теглото им е около 180 - 220 гр.При узряване имат хубав червен цвят.Сортът е подходящ за отглеждане в тунели и на открито на колчета.

ТЕРМИНАТОР
Най - новият хибрид на пазара .Формира мощно растение с изключително качествени плодове с едрина 250 - 380 гр. Това е сорт за ценители и професионалисти.

 ФЛОРИДА
 Детерминантен сорт , растенията са с отворен хабитус ,което позволява да се засенчват плодовете , те са изключително твърди и транспортабилни. Вегетацията е около 75 дни.
ДОМАТИ

ФУДЖИ ПИНК 

Атрактивен розов цвят, съчетан с добра транспортабилност и устойчивост на болести. За производители, залагащи на добрия пазарен вид и запотребители, ценители на истинския вкус. Много мощни индетерминантни растения. Средно ран / към ран / хибрид с кръгли, атрактивни розови плодове с тегло 180 – 200 гр, без зелен пръстен и превъзходни вкусови качества. Притежава отлична твърдост и транспорта-билност за розов домат. Не се напуква. Много добра устойчивост на TMV, Verticillium, Fusarium ( 2 ), Stemphyllium, Cladosporium  и нематоди. Подходящ за пролетно – лятно и есенно реколтиране. За максимално качество на плодовете се препоръчва опрашване с бомбуси.


ТРОЙ

Детерминантен, средно ран хибрид, широко адаптивен, подходящ за отглеждане при различни почвено-климатични условия.Формира мощен, добре облистен храст, което предпазва плодовете от слънчев пригор и позволява реколтиране при високи летни температури.Изключително високодобивен, формиращ качествени, изравнени кръгли плодове с наситен червен цвят, добър вкус и едрина 250 – 300 гр. Много добра транспортабилност.Високо резистентен на Фузариум (раси 0,1), Вертицилиум и Алтернария. Препоръчителна гъстота на посева около 2 000 – 2 200 растения/дка. Висок добив и отлична транспортабилност в съчетание с атрактивен пазарен вид на плода и добри вкусови качества.

ДОМАТИ
КЕРО
Най - добрият консервен домат на българския пазар ! Овални едри плодове. Тегло 110 -120 гр при размер: 60 х 55 мм. Отлична консистенция на плода.Добра транспортабилност. Много мощни растения. Добре облистени, толерантни на слънчев пригор. Средно ран, 110 дни вегетационен период.Подходящ за свежа консумация и преработка. Съдържание на сухо вещество 4,5-5,0 % Високо толерантен на Вертицилиум, Фузариум (раса 2) и Бактериално струпясване. Схема на разсаждане: 140 х 30 см.
Уеб сайт в alle.bg